• Strandrolstoel 2
  • Mute Sounds
  • Deejay
  • Mute Sounds Zeepbel
  • Strandrolstoel 1
  • Twee op een trap

Daten, relaties en seks.
Hoe pak je het aan met een fysieke beperking en/of chronische ziekte?
Hoe ontmoet je iemand? Je kan op iemand af stappen, maar heb je ook wel eens gedacht aan online daten?
En seks? Hoe ga je daar mee om als je beperkt bent?
Er zijn heel veel websites te vinden over deze onderwerpen. Wij hebben een selectie gemaakt van een aantal websites die je verder kunnen informeren.

Anno 2020 is het over het algemeen geaccepteerd om het onderwerp ‘seksualiteit’ aan te snijden.Ik heb het idee dat we er in ieder geval bewust van zijn dat er nog een taboe rust op alles wat te maken heeft met seksualiteit.Op tv en in tijdschriften wordt het thema inmiddels steeds vaker besproken, meestal aan de hand van een boek of tv-serie. Waar naar mijn mening nog een groter taboe op rust, is het thema seksualiteit en het hebben van een beperking

Een taboe doorbreken lukt echter alleen als iemand het aandurft om een gesprek te beginnen en een discussie aan te gaan. Om de discussie hopelijk op gang te brengen, ga ik in dit blog een aantal mythes en vooroordelen bespreken die men wellicht heeft als het gaat omseksualiteit in relatie tot mensen met een beperking.

Mythe 1 

Mensen met een beperking zijn aseksueel en hebben geen behoefte aan seksueel contact 

Een beperking hebben betekent alleen maar dat iemand bepaalde dingen niet kanhet hoeft niet te betekenen dat iemand iets niet wilUiteraard zijn er mensen die aseksueel zijn, maar diehoeven weer geen beperking te hebben.

Mythe 2 

Over seksualiteit praten met mensen met een beperking is niet nodig 

Zoals hierboven aangekaart heeft het overgrote deel van de mensen met een beperking seksuele verlangens. Het is belangrijk om goede voorlichting te geven over seksualiteit en weerbaarheid voor en ook tijdens de seks. Toestemmen of weigerenhet durven aangeven van je grenzen of juist jeseksuele voorkeuren,rekening houden met elkaar, helpt je om een plezierig seksleven te hebben.

Voor mensen met een beperking die afhankelijk zijn van persoonlijke verzorging kan het belangrijk zijn om met de zorgverlener te overleggen op welke manier hij/zij gewassen of verschoond wil worden. Bij deze zorghandelingen is het heel belangrijk dat ze met respect gebeuren en aan de ene zorgverlener vertrouw je je eerder toe dan aan een andere. Voorlichting is dus ook hier belangrijk.

Mythe 3 

Mensen met een beperking weten niks over seks of seksualiteit  

De meeste mensen met een beperking krijgen gewoon biologie op school en weten dus hoe voortplanting theoretisch gezien in zijn werk gaatDaarnaast kijken mensen ook TV, zitten op internet en lezen erover.

Wel kan het fijn zijn om uit te leggen dat bijvoorbeeld een spastisch lichaam, anders kan reageren op bepaalde aanrakingen dan een 100% werkend lichaam.

Mythe 4  

Iemand die een beperking heeft, kan geen seks hebben 

Een beperking hebben betekent niet meteen dat seks niet mogelijk is. Het vereist alleen wat meer creativiteit. De mate van (fysieke) beperking maakt dat het misschien wat meer werk is,maar zo’n ontdekkingsreis is ook wel weer leuk!

Dit waren de mythes die ik in dit artikel wilde bespreken om te helpen het taboe te doorbreken. voor dit blog heb ik gebruik gemaakt van de informatie op de wbsite van My Secret LuxuryIk vond het belangrijk om dit te vermeldenDit artikel heeft trouwens ook een lijst gemaakt met seksspeeltjes geschikt voor verschillende soorten beperkingen

Ik hoop dat dit artikel je helpt om makkelijker over je eigen seksualiteit te praten met mensen bij wie jij je prettig voeltHeb je, naar aanleiding van dit artikel nog vragen of opmerkingen? Wij horen het graag.

Een website met heel veel informatie over meerdere onderwerpen waar je als jongere met een beperking en/of chronische ziekte tegen aanloopt.
Bij  het onderwerp relaties geven zij goede informatie over onder andere contact maken met anderen, je eigen lichaam en seks. 

Op de website van Hoezo Anders geven ze meer informatie over daten en aan de grenzen die je zelf moet stellen. Hoe ver wil je gaan en hoe moet je kenbaar maken dat je niet verder wilt. Een belangrijk onderwerp die Hoezo Anders goed oppakt.

Een informatieve website, die een deel van de website gewijd heeft aan seksualiteit bij ziekte of lichamelijke beperking.

Seksualiteit.nl gaat in op uiteenlopende onderwerpen. Zo gaan ze bijvoorbeeld in op de seksuele problemen de je eventueel kan ervaren en de spelbrekers, maar ze geven ook suggesties en oplossingen. Je kan er bijvoorbeeld ook vinden welke standjes je het best kan doen met een bepaalde handicap, altijd handig. 

Seks met een handicap is een website van Stichting Intermobiel.Stichting Intermobiel heeft met hun website Intermobiel.com eendigitale ontmoetingsplaats voor en door jongeren met een lichamelijke handicap of chronische ziekte die minder mobiel zijn of aan huis gebonden.

Op de website van Sense vind je heel veel informatie over seksualiteit, maar ook over verliefdheid, relaties, liefde en alles wat daarbij komt kijken.

Soms ben je zodanig gehandicapt dat je helemaal geen lichamelijke handelingen kunt verrichten, bijvoorbeeld als je een dwarslaesie hebt. Of misschien is het gewoon heel moeilijk om een partner te vinden om intiem te zijn. 

En het zou best kunnen dat je een normale escortservice of prostituee ook geen goeie oplossing vindt, omdat zij onervaren zijn met mensen met een beperking. 

In dat geval is het misschien prettig om een beroep te doen op sekszorg.

Degenen die dit werk uitvoeren hebben ervaring met mensen met een handicap en weten daardoor hoe ze je het beste kunnen helpen.

Sekszorg wordt alleen niet vergoed. 

Flekszorg.nl

Stichting SAR

Flekszorg en Stichting SAR zijn instanties waarbij je seksuele diensterverlening kunt aanvragen. Klik op de bovenstaande links voor meer informatie. 

 

Handicap-Dating.nl

Sinds 2009 de grootste en gezelligste datingsite en ontmoetingsplek speciaal voor mensen met een beperking.  Welke beperking dan ook!

DatingAssistent.nl

Online dating coach,  persoonlijke relatiebemiddeling, workshops en  gezellige evenementen voor singles met een lichamelijke, visuele en (licht) verstandelijke beperking (of NAH).

Hulppagina Seksueel Geweld is een website voor slachtoffers van seksueel geweld en de mensen om hen heen. De site wilt het makkelijker maken hulp te vinden en contact te krijgen met lotgenotencontact.

Je vindt op de website veel informatie over instanties waar je heen kan gaan en een forum waar verschillende onderwerpen worden besproken.