• Mute Sounds Zeepbel
  • Deejay
  • Strandrolstoel 1
  • Mute Sounds
  • Twee op een trap
  • Strandrolstoel 2

Wonen

Er zijn veel dingen die het leven makkelijker maken, zoals elke ochtend met het goede been uit bed stappen, genoeg geld hebben of hulpmiddelen en over deze laatste wil ik het graag met jullie hebben. In dit artikel bespreek ik verschillende hulpmiddelen die het leven in de keuken een stuk makkelijker maken als je een lichamelijke beperking hebt en wie wilt dat nou niet?! Er worden niet alleen hulpmiddelen besproken die bij speciale winkels voor hulpmiddelen te koop zijn, maar ook gewone huis-tuin en-keukenhulpmiddelen.

Één van mijn favorieten is wel de Joseph Joseph Scoop™ Plus van Colander. Vanwege mijn lichamelijke beperking kan ik niets afgieten, want dan wordt het een nat zooitje in de keuken. Maar met dit hulpmiddel wordt afgieten een stuk makkelijker, want je hoeft alleen maar je pasta of rijst uit de pan te scheppen en het water wordt automatisch afgevoerd door de gaatjes in de lepel.[1]

Joseph Joseph lepel     joseph en joseph lepel en pan

 

Verder is het erg handig om je mokken aan haken te hangen in plaats van ze op te stappelen in je keukenkastje. Als ik mokken namelijk opstapel in de kast ben ik bang dat ik er één laat vallen als ik de mokken van elkaar haal. Natuurlijk kun je er ook voor kiezen, om de mokken niet op te stapelen als je genoeg ruimte hebt. Maar ik vind deze oplossing er gewoon leuk uitzien en je ziet in één blik welke mokken je hebt. Hetzelfde kun je doen met pannen.[2] In de tweede link staat ook een Engelse handleiding om het ‘pannenrek’ te maken.

mokken   pannenrek     

 

Daarnaast zou ik graag onderstaand keukenkastje in mijn toekomstige keuken willen hebben. Helaas zijn ze prijzig, maar het lijkt mij super handig, omdat je zo ook zittend spullen uit je bovenste keukenkastjes kan krijgen.[3]

keukenrek

Van het volgende hulpmiddel ben ik benieuwd of iemand van jullie het al eens geprobeerd heeft. Zo ja, laat het dan zeker even weten. Iedereen weet dat het gezond is om voldoende fruit en groente te eten. Echter, ik kan sommige fruit- en groentesoorten niet schillen of het gaat super langzaam. Daarom lijkt dit product mij super handig, maar ik heb het idee dat het apparaat niet echt zuinig schilt en dat er alsnog schil op de boven- en onderkant van je groenten of fruit zit.[4]

automatische schiller

Tot slot mijn laatste tip: een anti-slip matje. Als ik iets snij wil het nog weleens voorkomen dat ik de snijplank wegduw. Daarom leg ik een stukje anti-slip onder mijn snijplak. De anti-slip zorgt ervoor dat alles goed blijft liggen.[5] Ik wens jullie veel kookplezier en ben benieuwd of jullie nog tips hebben.

anti slip

[1] Foto’s van website van Joseph en Joseph

[2] Foto’s van https://bit.ly/2Ge03Yi en https://bit.ly/3oAVXL3

[3] Foto van https://bit.ly/34BRsIg en hier kan je zo’n keukenkastje (rek) kopen: https://amzn.to/31TYgiN

[4] Foto van https://amzn.to/3e72ecB

[5] Foto van https://bit.ly/3e8EIff

Hoe wil je wonen?
Beschermd, begeleid of helemaal zelfstandig? Het is goed om er stil bij te staan wat je wilt, maar ook te denken aan wat je nodig hebt. Er zijn dan ook veel verschillende manieren hoe je kunt gaan wonen, alles wat je wilt is mogelijk.

De website
Op Eigen Benen geeft goede informatie over de woonmogelijkheden als je niet zelfstandig wilt wonen en zet alle woonmogelijkheden duidelijk op een rij.

Hulp bij huishouden en vervoer
Heb je een fysieke beperking en heb je hulp of ondersteuning nodig in vorm van bijvoorbeeld woonaanpassingen, thuiszorg, vervoer of een rolstoel? De Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) regelt dat mensen met een beperking de hulp krijgen die ze nodig hebben. Je kan WMO-hulp aanvragen bij de gemeente Den Haag. De gemeente bepaalt in overleg met jou welke ondersteuning je krijgt en in welke vorm.

Informatie WMO Den Haag
Je kan meer informatie vinden over de verschillende onderdelen van de WMO op de website van de gemeente Den Haag onder Zorg en Ondersteuning.
 
Meer informatie over de WMO kan je ook vinden op de website AntwoordOp.nl.

WMO aanvragen in Den Haag
Wil je alleen iets aanvragen bij de gemeente? Dan kan je terecht bij 'WMO-melding doenop de site van de gemeente Den Haag.
Hier kan je verschillende zaken aanvragen met betrekking tot wonen en vervoer en andere zaken voor mensen met een handicap.

Hulp bij persoonlijke verzorging
In tegenstelling tot hulp bij het huishouden wordt hulp bij persoonlijke verzorging niet vergoed vanuit de WMO, maar uit de Wet langdurige zorg (Wlz).
Bespreek met je behandelend arts of therapeut de mogelijkheden. Weet hij/zij het niet en weet je zelf ook niet zo goed wat je nu nodig hebt? Neem dan eens contact op met MEE
. Daar kijken ze naar de mogelijkheden en helpen ze jou situatie, waar mogelijk, te verbeteren.

Wanneer je een lichamelijke beperking hebt waardoor je in een rolstoel zit, denk je dat het erg moeilijk wordt om zelfstandig te gaan wonen. Misschien is Fokus dan wat voor je.

 

Fokus is een landelijke organisatie die assistentie-verlening biedt in zogeheten ADL-clusters. ADL staat voor 'Algemene Dagelijkse Levensbehoeften'. 

Deze clusters noemt de organisatie ook wel FokusprojectenElk Fokusproject heeft 12 tot 20 Fokuswoningen, die allemaal gelijkvloers en rolstoeldoorgankelijk zijn.

 

Om voor een Fokuswoning in aanmerking te komen heb je minimaal 5 uur per week ADL-assistentie nodig. Er zal ook om een CIZ-indicatie worden gevraagd.

 

Onder ADL-assistentie worden persoonlijke verzorging (denk aan helpen met douchen, aankleden en naar het toilet gaan) en verpleging (stomazorg, verzorging van catheters en bediening van beademingsapparatuur). Daarnaast kunnen ze je ondersteunen bij het bereiden van eten. Dit betekent niet dat ze hele maaltijden voor je zullen koken, maar ze zullen wel helpen met aardappels schillen, groente snijden en water in de pan doen en afgieten. Hoeveel aardappels je bijvoorbeeld wil, hoe je je groente gesneden wil hebben en het bedienen van het fornuis ligt allemaal bij jouzelf.

Dat is namelijk een groot aspect van Fokus: dat je zelf de regie in handen hebt. Het is helemaal aan jou om aan te geven wat je gedaan wilt hebben en hoe dit moet gebeuren. Fokus vindt het erg belangrijk dat je, op je eigen manier en in je eigen ritme, bepaalt hoe je leeft. 

 

In Den Haag zijn twee Fokusprojecten: Het Kepplerplein en Groothandelsmarkt.

Het Kepplerplein heeft 14 Fokuswoningen, Groothandelsmarkt heeft er ook 14.

 

De locatie Groothandelsmarkt zit in de buurt van de Haagse Markt en de Megastores.

Kepplerplein ligt vlakbij de Weimarstraat, dat veel verschillende winkels heeft. RandstadRail 3 stopt er ook in de buurt, bij de halte Conradkade. 

Voor veel mensen is het gewoon handig: een apparaatje om het licht aan en uit te doen. Gewoon vanaf je plekje op de bank, omdat je nu eenmaal niet op wil staan. Laten we het zo zeggen dat dat zo is voor de overige 400 duizend inwoners van Den Haag en de rest van de niet beperkte Nederlandse bevolking.
 
Maar door de luiheid van andere mensen zonder beperking komen er steeds meer "gemaksvoorwerpen" op de markt waar mensen met een beperking veel baat bij hebben. Zo ook het geweldige idee om de lampen aan en uit te zetten met een afstandsbediening!
 
Het wordt steeds goedkoper en makkelijker om zelf in je hele huis alle lichten op afstand aan en uit te doen. Je kunt voor een paar euro al een aantal opzet stopcontacten kopen waar je schemerlampen op aan kunt sluiten. Dan kan je met een druk op de knop een schemerlamp aandoen.
Het is ook mogelijk om je wandschakelaars te vervangen zodat deze aan en uit gedaan kunnen worden met een afstandsbediening. Dit is iets duurder en iets ingewikkelder om te plaatsten. Naast een afstandsbediening kan je er ook voor kiezen om alles te bedienen met je smartphone.


Hiervoor heb je alleen een kastje nodig in huis die correspondeert met je smartphone en de lampen in huis. Dit kastje is wel prijzig.

 

Alles over de verschillende mogelijkheden vind je hier.

 

Iedereen moet boodschappen doen maar, er zijn zoveel verschillende supermarken en zoveel verschillende mogelijkheden in Den Haag. Je kan ervoor kiezen om naar de winkel te gaan, je boodschappen online te bestellen en het zelf op te halen in een winkel bij jou in de buurt of je kunt het thuis laten bezorgen. Wat kosten deze mogelijkheden eigenlijk en welke winkel biedt deze mogelijkheid? Dat hebben wij voor je uitgezocht en op een rijtje gezet.

 
 

Winkel

In de winkel je boodschappen halen

Online bestellen en ophalen in de winkel

Online bestellen en thuisbezorgd krijgen

Albert Heijn

ja

Ja, geen minimum bedrag er wordt alleen een bijdrage van 1,50 voor het klaarzetten gevraagd

Ja, minimaal 70,-of een allerhande box. De kosten van het thuisbezorgen variëren tussen de 3,95 en de 8,95*

Aldi

ja

nee

nee

Coop

ja

Ja, vanaf 40 bij een COOP in den Haag. Klaarzetten kost 2,99

nee

Hoogvliet 

ja

Ja, vanaf 25,-. Het klaarzetten kost 3,50

Ja, vanaf 50,-. Het thuisbezorgen kost 4,99*

Jumbo

ja

Ja, vanaf 25 euro. Klaarzetten kost 1,95*

Ja, vanaf 25,-Het thuisbezorgen kost 6,-euro* 

Lidl

ja

nee

nee

Plus

ja

nee

nee

       

Spar

ja

Ja, geen minimum bedrag. Klaarzetten is gratis

Ja, geen minimum bedrag. Thuisbezorgen kost 4,95 euro en is vanaf 50,- gratis.

 
 

*Als je een actie product koopt is klaarzetten of bezorgen gratis.

 

 

Ben je nu van plan om bij een van deze winkels te bestellen zodat, je je boodschappen kunt afhalen of laten bezorgen?

 

Klik dan op een van de onderstaande links om je te registeren en begin met bestellen!

 

Albert Heijn

 

Coop

 

Hoogvliet (boodschappen moet je ophalen met je klantenkaart )

 

Jumbo

 

Spar