• Mute Sounds Zeepbel
  • Twee op een trap
  • Mute Sounds
  • Deejay
  • Strandrolstoel 2
  • Strandrolstoel 1

Vervoer

Als je visueel beperkt bent of gebruikt maakt van een rolstoel is het vaak erg lastig om nog goed op weg te kunnen.
Hieronder staan wat sites waar je kan vinden wat voor mogelijkheden er zijn om als je als rolstoelgebruiker, slechtziende of slechthorende bent om je goed te kunnen verplaatsen.

Het Openbaar vervoer in Den Haag wordt steeds toegankelijker voor mensen met een beperking.
Eigenlijk is het OV met de verlaagde trams en de verhoogde stoepen bij de bushaltes voor iedereen makkelijker geworden. Denk bijvoorbeeld aan iemand die met zware tassen de tram in wil. Deze persoon hoeft de zware tassen niet meer een trap op te tillen, maar die kan gewoon de tram in te lopen. Een scootmobielgebruiker of rolstoelgebruiker kan ook makkelijk de tram inrijden. 

Tram 

Alle gelijkvloerse trams zijn dus toegankelijk voor iedereen, maar welke lijnen zijn dit eigenlijk? Hier onder een overzicht: 

 

De Randstad Rail lijnerandstadrail frankjansenn zijn: 

Lijn 3 Rijd van Loosduinen naar Zoetermeer Centrum West 

Lijn 4 rijd vanaf de Uithof naar Zoetermeer Javastraat 

Lijn 19 rijd van Leidschedam St. Antoniushove naar Delft de Tanthof 

Metro lijn E wordt ook wel een Randstadrail genoemd en rijd tussen Den Haag Centraal en De Slinge in Rotterdam.

 

De Avenio lijnen: Avenio tram

Lijn 2 rijd van Den Haag Kraaijestein naar MCH Antoniushove 

Lijn 9 rijd van Den Haag Vrederust naar Madurodam 

Lijn 11 rijd van Den Haag Centraal Station naar Scheveningen Haven 

Lijn 17 rijd Den Haag Statenkwartier naar Wateringen Dorpskade 

Bus 

De HTM bussen zijn helaas niet voor iedereen toegankelijk. Met een elektrische rolstoel mag je nog niet in de bus van de HTM. In de streekbussen mag dit wel. 

De streekbussen die in den Haag rijden zijn van de busmaatschappijen Arriva en Connexxion, omdat de streekbussen van beide bus maatschappijen maar een beperkte en verschillende haltes in Den Haag hebben kun je op de website van Connexxion en Arriva kijken welke lijn erbij jouw in de buurt stopt 

Ben je na het lezen van deze informatie enthousiast geworden over het reizen met het openbaar vervoer in Den Haag, maar weet je eigenlijk niet zo goed hoe je het beste met jouw hulpmiddel met het openbaar vervoer kan reizen? Dan kan je via Voorall een coach aanvragen die 3 keer samen met jou met de bus of de tram gaat reizen. Deze coaching is GRATIS. 

Je kan je aanmelden voor een coach via het telefoonnummer 070 365 52 88.

Bijna iedereen houdt wel van autorijden. Voor sommigen is het ontspannend, voor anderen niet meer dan een gemak om ergens te komen, maar sowieso brengt het een grote hoeveelheid zelfstandigheid met zich mee. Alleen, hoe zit dat als je een functiebeperking hebt, is autorijden dan nog steeds zo gemakkelijk?

Gelukkig zijn er talloze mogelijkheden om het autorijden met bijna elke beperking mogelijk te maken. 

Autoaanpassingen

Je kunt je auto bijvoorbeeld aanpassen door een handgas-systeem te installeren. Hiermee kan je met de hand zowel gas geven als remmen. 

Of, als je in een rolstoel zit en je er in je eentje moeilijk uit komt, is een grotere auto met oprijplaat of een liftje een mogelijkheid. Door middel van deze dingen kom je met rolstoel en al zelf de auto in. Via de achterklep of -deuren kun je dan zo naar de bestuurdersplek rijden.

Kijk op de pagina van Welzorg voor nog meer van dit soort handige opties!

Anders Auto en Bierman zijn bedrijven in de omgeving Den Haag die zich specialiseren in het aanpassen van auto's voor mensen met een functie beperking.

Rijlessen

Naast de vele mogelijke aanpassingen aan auto's kun je ook speciale rijlessen nemen in zo'n aangepaste auto. 

Voor je aan de slag kunt gaan bij een rijschool zul je bij het CBR een Eigen Verklaring in moeten vullen. Op basis hiervan kan het CBR beoordelen of je rijgeschikt bent. Het is mogelijk dat je daarna nog een medisch specialist van het CBR moet bezoeken die de beoordeling verder kan helpen. Meer informatie hierover vind je op de pagina van het CBR

Als je na een tijdje bericht hebt gekregen dat je inderdaad rijgeschikt bent verklaard, kun je rijlessen gaan volgen.

Welzorg kan je helpen op dit gebied. Zij hebben zelf een aangepaste lesauto en rij-instructeurs die jarenlange ervaring hebben met het opleiden van toekomstige bestuurders met een lichamelijke beperking.

In de buurt van Den Haag kun je ook bij Anders Auto, Van Buuren en Autorijschool Traject terecht voor aangepaste rijlessen.

Kostenplaatje

De kosten voor een aangepaste auto, of het later aan laten brengen van aanpassingen aan je auto, kunnen aardig hoog worden. Maar als er een indicatie voor is, wordt het over het algemeen allemaal vergoed. Wanneer je je auto nodig hebt voor werk of opleiding worden de aanpassingen vergoed door het UWV. In prive-situaties, zoals boodschappen doen of het bezoeken van vrienden of familie, kan de vergoeding worden geregeld via de gemeente. 

Kijk op de website van het UWV voor meer informatie (onder het kopje vervoer).

Daarnaast kom je eventueel in aanmerking voor belastingteruggave. Op de website van de Belastingdienst vind je meer informatie hierover.

Voor mensen met een handicap in Den Haag zijn er verschillende vormen van speciaal en aanvullend vervoer. Het gaat dan om vervoer in jou wijk, Den Haag en daarbuiten.

Ben je (tijdelijk) wat minder goed ter been of is je favoriete eetgelegenheid net wat te ver weg?

Dan is de Scootmobiel Pool wat voor jou.

Je kunt bij het Servicepunt XL in Wijkcentrum de Burcht gratis en gemakkelijkscootmobiel lenen.

Dit kan van maandag tot en met vrijdag van 9:00-17:00, mochten deze tijdenniet goed uitkomen dan kan het in overleg met de coördinator van de Scootmobiel Pool op andere tijden.

Voordelen

*Na inschrijving is de scootmobieldirect te gebruiken;

*Je hoeft hem niet te onderhouden of te stallen;

*Geen eigen bijdrage te betalen. Volledig gratis;

Scootmobiel gebruiken

Wilt jeer gebruik van maken van een scootmobiel? Bel dan 070 205 26 00 voor een intakegesprek bij Servicepunt XL in Wijkcentrum de Burcht, Stortenbekerstraat 201, Den Haag.

Je krijgt dan een rijvaardigheidstestwaarvoorje moet slagen. 

Na de rijvaardigheidstest, kunje zich inschrijvenvoordeScootmobiel Pool. Er wordt dan direct een pasje voor u aangemaakt. Daarmee kunje snel en gemakkelijk gebruik maken vande gereserveerde scootmobiel. Vergeet niet joulegitimatiebewijs mee te nemen naar de afspraak.

De Rijvaardigheidstest

Een scootmobielbesturenis niet moeiljk. Toch is het fijn om te weten hoe alles werkt en welke verkeersregels er geleden. Daarom krijgje een gratis rijvaardigheidstest. De test duurt ongeveer een uurJe kunt samen met de coördinator hiervoor een afspraak maken.

De haal-en brengservice

Als het niet mogelijk is om de scootmobiel zelfstandig op te halen en terug te brengen dan staat er een haal-en brengservicevoorje  klaar. Een vrijwilliger levert de scootmobiel op het afgesproken tijdstip bijjou af. Na gebruik haalt een vrijwilliger de scootmobiel weer bijje op. Reserveer de haal-en brengservice ruim 24 uur van te voren.

Wil je meer weten?

Neem contact op met het Servicepunt XL in Wijkcentrum de Burcht. De medewerkers daar helpen jegraag verder.

Als je een beperking hebt en met de trein wilt reizen kan de NS je bijvoorbeeld helpen in vorm van een reisassistent. Deze assistent helpt je bijvoorbeeld met je bagage en het bedienen van de rolstoelbrug om in de trein te komen.

Meer informatie over alles wat met reizen met de trein met een beperking te maken heeft kan je vinden op de website van de NS

Je kunt je ook van te voren aanmelden voor Assistentie Verlening Gehandicapten van de NS via de website van de AVG

Sentire

Sentire is een OV-chipkaart die er is voor mensen met een visuele beperking. Je reist met Sentire op saldo tegen het normale tarief, maar wel met een lager instaptarief van €1,50. Zo ben je niet meteen €4,- kwijt als er iets mis gaat bij het uitchecken.
Meer informatie over Sentire is te vinden op de website van OV-chipkaart