• Deejay
  • Mute Sounds Zeepbel
  • Strandrolstoel 1
  • Twee op een trap
  • Mute Sounds
  • Strandrolstoel 2

Vakantie

Een tijdje geleden heb ik een blog geschreven over het voorbereiden van een trip naar Londen. Hierin ben ik bewust niet ingegaan op de vele tips die ik had gekregen, omdat de vorige blog anders wel erg lang zou worden. In dit blog heb ik mijn tips even op een rijtje gezet.

Tip 1: Als je, net als ik, een bericht wil plaatsen op een internationale Facebookpagina zoals Accesible Travel Club, zorg dan dat je een woordenboek bij de hand hebt. Ik kan me over het algemeen prima redden in het Engels, maar had werkelijk geen idee wat een tillift of hoog/laagbed in het Engels was. (voor degene die benieuwd zijn: Tilift=hoist, hoog/laagbed=hospital bed) Het hulpmiddel beschrijven kan natuurlijk ook, maar je hebt tegenwoordig zoveel woordenboek/vertaalsites tot je beschikking, dat opzoeken nog nauwelijks moeite kost!

Tip 2: Je kan een hotelkamer met plafondlift boeken. Op deze site kun je kijken en vergelijken welke hulpmiddelen verschillende hotels aanbieden: https://www.disabledholidays.com/search/uk-l23/england-l24/southern-england-l1403/london-l321/hoists-at134/hotel-at92/ Het Britse Rode Kruis leent ook hulpmiddelen uit. Neem uiteraard wel even van tevoren contact met ze op, om te voorkomen dat de hulpmiddelen die je nodig hebt al uitgeleend zijn.

Tip 3: Het OV is grotendeels toegankelijk voor rolstoelers, bussen en taxi’s hebben een oprijplaat! (Al is een taxirit niet goedkoop) De metro is deels toegankelijk. Op deze site hebben ze allerlei soorten kaarten bijeengebracht, wat het plannen van jouw trip moet vergemakkelijken: https://tfl.gov.uk/forms/12387.aspx Net zoals in Nederland kun je trouwens ook toegankelijk plannen met de reisplanner.

Tip 4: Changing Places, over deze laatste tip ben ik het meest enthousiast. Changing Places zijn er voor iedereen die niks heeft aan de standaard invalidetoiletten, vanwege het feit dat ze bijv. Een tillift of een brancard nodig hebben. Ze zijn over het hele land te vinden, waardoor je niet per se in de buurt van je hotel hoeft te blijven, omdat je anders nergens je behoefte kan doen. Eerlijk, dit zouden ze in elk land moeten hebben! Meer info hierover: http://www.changing-places.org/the_campaign/what_are_changing_places_toilets_.aspx

Dit waren ze dan! Ik hoop dat het andere mensen die graag naar Londen willen, een eindje op weg helpt.


Iedereen gaat graag op vakantie, lekker een tijdje er tussenuit. Vooral bij gezinnen waarin een lid een fysieke handicap en/of een chronische ziekte heeft is ontspannen erg belangrijk. Het is dan erg belangrijk om te weten wat voor mogelijkheden er zijn als je op vakantie gaat met een beperking. Wat voor bungalowparken zijn er rolstoeltoegankelijk? Wat voor voorzieningen kunnen er geregeld worden om het jou zo comfortabel mogelijk te maken? Hoe goed kan je er met een visuele beperking op weg? 

Nederland


Eelke droomt 

Eelke Kelderman en haar man testen samen B&B’s en kleine hotels op toegankelijkheid. Één voor één pareltjes! In samenwerking met het Revalidatiefonds en de ANWB hebben ze ook het boekje ‘Bed en Breakfast zonder Drempels’ uitgegeven. In dit boekje staan twintig locaties uitgebreid beschreven, met foto’s en een plattegronden van de kamers erbij. Daarnaast houdt Eelke de website www.eelkedroomt.nl bij. Hierop staan ook nog een groot aantal locaties die getest zijn op toegankelijkheid.

Bungalowpark overzicht
De website van Bungalowparkoverzicht heeft een speciale pagina voor alle bungalowparken waar je als mindervalide terecht kunt.

Toegankelijk Reizen Nederland

Toegankelijk Reizen Nederland is een advies- en reisbureau dat persoonlijk reisadvies kan geven over toegankelijke accommodaties, vervoer en toeristische attracties. De organisatie is aangesloten bij het European Network for Accessible Tourism 

Landstede, buitengewoon reizen

Landstede is een reisbureau dat rolstoelaangepaste reizen aanbiedt. Ze bieden hotels, appartementen en transfers aan. Hun aanbod telt 165 accommodaties in o.a. Europa, de Canarische Eilanden, het Caribisch Gebied en natuurlijk ook in Nederland. Daarnaast bieden ze ook cruises aan. 

Stichting Smarti

Deze stichting organiseert reizen voor mensen met een lichamelijke beperking in de leeftijd van 20 t/m 40 jaar. Het reisaanbod verschilt per jaar. 

Sailwise

Sailwise biedt actieve vakanties op en met het water. Het draait bij deze reizen om watersporten voor mensen met een lichamelijke, geestelijke beperking of chronische aandoening. Ze bieden zowel individuele en groepsreizen aan.

Europa

Las Piedras Holidays
Deze organisatie biedt twee rolstoeltoegankelijke accommodaties aan in Andalucia, Spanje. Hotel Las Piedras en de appartementen El Pleamar. Het hotel heeft drie tweepersoonskamers en twee familiekamers waar vier personen kunnen slapen. De appartementen beschikken elk over twee kamers waar zes mensen kunnen slapen. Ook bieden ze toegankelijke transfers aan. Tenslotte biedt het hotel Las Piedras vijf keer per week excursies aan. De excursies wordt gegeven door professionele gidsen en gaan bijvoorbeeld naar Malaga stad. De excursies vinden plaats in kleine groepjes en er wordt rekening gehouden met je individuele behoeften.

DisabledHolidays.com

Dit reisbureau biedt een breed aanbod van toegankelijke accommodaties in Engeland, maar ook in de rest van Europa.

Enable Holidays

Dit reisbureau biedt een breed aanbod van toegankelijke accommodaties in voornamelijk Europa.

Azië

Discover Hongkong

Op deze website kan je informatie vinden over toegankelijke toeristische attracties, hotels en winkels in Hongkong.

Access China Travel

Dit Chinese reisbureau en tevens tour operator biedt op maat samengesteld reizen naar China, maar ook groepsreizen.

Afrika

Marokko

Dit reisbureau kan reizen voor mensen met een beperking regelen in Marokko.

Wereldwijd

Wheelchairtraveling

Op de website van Wheelchairtraveling vind je informatie over toegankelijke hotels wereldwijd. Daarnaast wordt er ook aandacht besteed aan het toegankelijk openbaar vervoer. De organisatie is tevens een reisbureau.

Disabledtravelers

Deze website biedt informatie over gespecialiseerde reisbureaus, tour operators, avontuurlijke reizen, cruises, luchtvaartmaatschappijen en toegankelijke locaties enzovoort.

Wintersport

De volgende stichtingen en organisaties organiseren reizen naar de sneeuw en/of skilessen.


Op vakantie gaan. Iedereen om je heen heeft het erover, want de zomer staat voor de deur. Veel mensen kijken naar last minutes of zoeken via vakantieveilingen naar een leuke vakantie. Maar wanneer je in een rolstoel zit of wanneer je andere aanpassingen nodig hebt, is  het een stuk lastiger om even zo op het laatste  moment een vakantie te boeken.

 
Je moet je suf zoeken naar hotels die aangepast zijn, daarnaast moet zo’n kamer dan ook nog beschikbaar zijn en niet te vergeten betaalbaar zijn.   

 

Nou ja het vinden van een hotel is niet zo moeilijk. Via verschillende website vind je wel welke hotels een mindervalide kamer hebben en wat de faciliteiten zijnmaar het boeken van deze kamers gaat niet altijd zo makkelijk. Vaak moet er contact worden opgenomen met het hotel om te weten te komen of de mindervalide kamer nog vrij is. Wanneer je in Nederland op vakantie gaat kan je dit wel telefonisch doen, maar wanneer  de vakantie in het buitenland plaats gaat vinden zal deze toch via een (speciaal) reisbureau moeten worden geboekt. Dit kan dan helaas niet met een last minute maar moet meestal wel een half jaar van te voren.  

 

Wanneer er niet zo zeer een speciale kamer nodig is, maar je wel een hotel zoekt met aanpassingen in het hotel zelf, zodat er wel

een invalidentoilet en/of lift aanwezig is, is het wel makkelijker om een kamer te boeken. 

 

Als alles op een rijtje wordt gezet zoals hier boven is het nog een hele klus om een geschikt hotel te vinden voor de gemiddelde rolstoel gebruiker. 

 

Een aantal handige website wanneer je op zoek bent naar een hotel

 

  • Via de website van buiten gewoon reizen kan er een mindervalide kamer, met vlucht en persoonlijke verzorging/verpleging worden geregeld. 

  • Wanneer je alleen naar hotels op zoek bent die aangepaste kamers hebben kun je kijken op de website van picture vakanties

  • Als je op zoek bent naar strand vakanties of rondreizen op maat kan je terecht bij Mundoradoreizen.

  • Wanneer er niet zo zeer behoefte is aan verblijf met zorg kan er natuurlijk ook bij een gewoon reisbureau worden geboekt.

  • Op de website en app van Ongehinderd kan je per plaats zoeken naar hotels of andere aangepaste accommodaties.

 
 

Op vakantie gaan. We hebben er al vaak over gehad. Maar nu hebben we wat nieuws. Gratis vakantie of met een kleine bijdrage. Een keer in de kampweek wordt er een Mis gehouden waar je bij aanwezig moet zijn.

 

De Orde van Malta wordt aangestuurd vanuit de Katholieke kerk. De Orde heeft een aantal activiteiten in een jaar waaronder ook een internationaal en een nationaal zomerkamp voor jongeren met een lichamelijke beperking

 

Wanneer je mee gaat op een van beide kampen heb je altijd 1 op 1 begeleiding. Naast het feit dat je dus een eigen begeleider aangewezen krijgt, die je de hele weekhelpt  met de nodige ADL ondersteuning gaat er ook altijd een arts en een verpleegkundige mee.

 

Als je mee gaat met het internationale kamp ga je met een bus vanuit Nederland naar het gastland toe. De opstapplek is Utrecht. De reis duurt over het algemeen 2 dagen. Er word op de helft van de reis een stop gemaakt bij een hotel, waar je met zijn alle gaat overnachten. De volgende dag rijd je met de bus verder naar het gastland. Het kamp wordt georganiseerd voor 19 landen en wordt dus op een groot terrein gehouden. Alle aanpassingen die je nodig hebt zijn op het kamp aanwezig.

 

Er zijn allerlei activiteiten gepland voor alle dagen. Er is altijd wat te doen. Bijna elke avond is er een groot feest waar je je lekker kunt uitleven en kan eten en drinken wat je wil GRATIS

 

Het nationale kamp is elk jaar in Lemele Overijssel. Het kamp is op een andere manier opgebouwd als het internationale kamp.Dit kamp is kleinschaliger dan het internationale kamp.

 
 
 

De Blauwe Gids is een gids waarin je reisorganisaties gespecialiseerd in aangepaste vakanties en aangepaste accommodaties in binnen- en buitenland kunt vinden. Daarnaast vind je er leuke reistips en reisverhalen van mensen die door middel van de Blauwe Gids op reis zijn geweest.

Doe reizen is een reis organisatie die voor mensen met een auditieve, visuele, lichamelijke of een lichtverstandelijke beperking individuele en groepsreizen organiseert. De reizen zijn bedoeld voor volwassen tussen de 18 en de 65 jaar. De reizen die aangeboden worden gaan naar plekken in Nederland, Egypte, India en Zwitserland. Wat er anders is aan deze reisorganisatie is dat ze reizen organiseren waarbij je met de motor op pad kan.

Picture Vakanties heeft vakantiemogelijkheden voor mensen met een lichamelijke, verstandelijke en/of psychische beperking, chronische ziekte, senioren, gezinnen en individuele vakantiegangers.Het aanbod bestaat uit zorgreizen, groepsaccommodaties, aangepaste vakantiewoningen, campings met aangepaste sanitaire voorzieningen, hotels, vakantiereizen, zorgvakanties en reisorganisaties voor mindervaliden

Stedentrips, themavakanties, vaartochten met het aangepaste cruiseschip of verre reizen naar de zon. Met De Zonnebloem kan je alle kanten op.

Buitengewoon reizen is een reisbureau waar je een vakantie op maat kan boeken wanneer je bijvoorbeeld met je vrienden op vakantie wil en er hulp nodig is om je te helpen met je Algemene Dagelijkse Levensbehoefte (ADL).

Het reisbureau is gespecialiseerd in rolstoelvriendelijke reizen en heeft veel keuze in reizen binnen Europa, maar ook verre reizen.

Sailing Kids organiseert gratis unieke zeilvakantieweken voor beperkte en chronisch zieke kinderen, samen met hun ouders, broertjes, zusjes, maar daarnaast worden zeiltochten georganiseerd voor beperkte en chronisch zieke jongeren van 18 t/m 25 jaar.

Je kan op de website van Sailing Kids zien welke tochten er georganiseerd worden en met welke schepen zij varen.