• Mute Sounds
  • Strandrolstoel 1
  • Twee op een trap
  • Strandrolstoel 2
  • Mute Sounds Zeepbel
  • Deejay

Onderwijs

Naar school met een fysieke beperking en/of chronische ziekte kan veel vragen oproepen. Welke school in de regio Den Haag heeft de juiste voorzieningen voor jouw situatie en wat voor onderwijs wil je volgen?

Regulier of speciaal onderwijs?
Als je een beperking en/of chronische ziekte hebt kan je naar het reguliere of naar het speciaal onderwijs. Wat geschikt is verschilt van persoon tot persoon. Er zijn natuurlijk voor- en nadelen aan gewone en speciale scholen, we zetten er een paar voor je op een rij.

Voordelen gewoon/regulier onderwijs:
- Je gaat naar dezelfde school als anderen.
- Je hebt meer contacten met kinderen zonder beperking.
- Je hoeft meestal minder ver te reizen. Vrienden die je op school maakt wonen in de buurt.
- Het is makkelijker in te stromen naar een gewone vervolgopleiding.

 Nadelen gewoon/regulier onderwijs:
- Je zit met meer kinderen in de klas.
- Je valt meer op in de klas. Soms is het daardoor moeilijker om vrienden te maken of word je meer gepest.
- Je kan misschien niet aan alle activiteiten meedoen.

 Voordelen speciaal onderwijs:
- De school is aangepast aan kinderen met een beperking.
- Je zit met minder kinderen in de klas en daardoor is er meer tijd voor je.
- Alle kinderen hebben een beperking, jij bent geen uitzondering. Daardoor kan het makkelijker zijn om vrienden te maken.

 Nadelen speciaal onderwijs:
- De school is vaak verder weg. Het duurt dus langer voordat je er bent. En als je op school vrienden maakt, dan wonen die meestal verder weg. Dat maakt afspreken buiten school lastiger.
- Je moet meer moeite doen om contact te hebben met kinderen zonder beperking. Je raakt minder gewend aan meedoen in een gewone omgeving.
- Als je op een speciale school zit, kan het moeilijker zijn om daarna weer naar een gewone school te gaan. Je bent gewend geraakt aan de extra hulp die je krijgt.

Het is niet makkelijk om te kiezen tussen een speciale of gewone school. Wil je meer informatie? Kijk dan even op de website van Passend Onderwijs, Steunpunt Passend Onderwijs of op 50tien.nl.

Je kan voor advies ook altijd vrijblijvend contact opnemen met MEE.

Leerlingsgebonden Financiering / Rugzakje
Met de komst van passend onderwijs op 1 augustus 2014 vervalt de landelijke indicatiestelling voor speciaal onderwijs en leerlinggebonden financiering (LGF) / het Rugzakje. Tot 1 augustus 2014 kan er nog beroep gedaan worden op het Rugzakje. Daarna vervalt de regeling.

Meer informatie over passend onderwijs is te vinden op de website Passend Onderwijs, hier is informatie te vinden over de situatie na 1 augustus 2014.

Scholen voor slechtzienden
Voor jongeren met een visuele beperking zijn er de scholen van Visio. Visio geeft onderwijs aan slechtziende en blinde kinderen. Dit gebeurt op scholen van Visio zelf door begeleiding te geven aan visueel beperkte leerlingen in het reguliere onderwijs. Helaas zijn er geen scholen van Visio in de regio Den Haag, maar op de website van Visio is informatie te vinden over de scholen.

Wil je weten welke scholen er in Den Haag en omgeving zijn in het Voortgezet Onderwijs (VO), Speciaal Voorgezet Onderwijs (SVO) en Middelbaar Beroeps Onderwijs (MBO)?

De gemeente Den Haag heeft een Scholenwijzer, te vinden op de website van de gemeente.

Als je liever een papieren versie van de Scholenwijzer wilt, kun je mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. Vergeet niet te vertellen of je een versie over basisonderwijs of voortgezet onderwijs wilt.