• Twee op een trap
  • Mute Sounds
  • Strandrolstoel 2
  • Strandrolstoel 1
  • Deejay
  • Mute Sounds Zeepbel

Energie is een begrip, het is niet tastbaar. Christine Misandrino bedacht een briljante metafoor, beter bekend als De Lepeltheorie. Deze theorie helpt mij bij het verantwoord verdelen van mijn energie.  Belangrijker nog, het stelt me in staat aan mensen uit te leggen waarom ik na een ogenschijnlijk rustige dag, heel erg moe ben

Hoe het werkt:

Je hebt twaalf lepels. Deze lepels stellen de energie voor die jij over de gehele dag te besteden hebt. De twaalf lepels verdeel je vervolgens over de taken/activiteiten die jij die dag wil voltooien. Neem mijn dag als voorbeeld:

Taak/activiteit

Totaal aantal lepels 12 (energie)

Douchen

lepels

Aankleden

lepels

Ontbijten

1 lepel

Naar werk gaan

1 lepel

Werken 

3 lepels

Terugreis

1 lepel

Boodschappen doen

2 lepels

Nog even stofzuigen 

lepel

Omkleden/naar bed

lepels

Iedereen heeft (wel eens) moeite met het in balans houden van hun eigen energieniveau. Zoals je echter in het voorbeeld kunt zien, kosten simpele taken als douchen en aankleden mij al een derde van de dagelijks te besteden energie. Dit maakt voor mij het verschil, tussen een gezond persoon en iemand die kampt met chronische vermoeidheid en/of pijn ten gevolge van een ziekte of beperking. Wat het allemaal nog gecompliceerder maakt, is het feit dat mijn energieniveau per dag verschilt. Als ik slecht geslapen of veel pijn heb, kan ik minder doen op een dag. 

Misschien is het je opgevallen dat ik in mijn voorbeeld geen sociale activiteiten heb staanDit wil niet zeggen dat ik geen sociaal leven heb. Het aantal lepels voor vandaag waren simpelweg al op. Ervaring heeft mij geleerd, dat ik niet kan werken en socializen op dezelfde dag. 

Als ik een dagje uit heb gepland, kan ik ervoor kiezenom niet te douchen, om zo energie op te sparen voor het dagje uit. Vaak doe ik het wel, omdat ik het fijner vind om gewoon elke dag te douchen. Ik houd van tevoren rekening met het feit dat ik de dag erna weinig kan en leen als het ware een aantal lepels van de volgende dag. Het is kiezen of delen, maar op is op. Niet rusten en constant lenen van de volgende dag kan, tot er op den duur niets meer te lenen valt... en dan stort je in.

Het is van belang om niet te snel te oordelen. Een moeilijke opgave, aangezienoordelen een haast automatische menselijke gewoonte is. Hopelijk heb je nu een idee gekregen van wat De Lepeltheorie inhoudt en hoe het is om met een beperkt energieniveau te leven. In mijn volgende blog ben ik van plan een hele week te beschrijven.

Naar school met een fysieke beperking en/of chronische ziekte kan veel vragen oproepen. Welke school in de regio Den Haag heeft de juiste voorzieningen voor jouw situatie en wat voor onderwijs wil je volgen?

Lees verder

Weet jij al of je verder wilt leren en wat voor studie je wilt gaan doen? Of je nu kiest voor een MBO, HBO of een universitaire (WO) studie het is altijd fijn als alles goed geregeld is voor jouw specifieke situatie.

Lees verder

Werk is voor veel mensen belangrijk omdat ze financieel onafhankelijk willen zijn en mee willen doen in de maatschappij. Een fysieke beperking en/of chronische ziekte kan van invloed zijn op jouw opleiding of op het krijgen van werk. Door jouw situatie is het mogelijk dat je extra moeilijkheden kan ondervinden.

Om te beginnen met je zoektocht naar werk is het verstandig om je af te vragen, “wat wil ik” en “wat kan ik”.

Lees verder

Onbeperkt Haags brengt alle informatie over wonen op één plek samen!

Lees verder

Alles over financiën op één plaats samengebracht door Onbeperkt Haags!

Lees verder

Sport is erg belangrijk en het is ook erg leuk. Maar waar kan je terecht als je wilt sporten met een fysieke beperking en/of chronische ziekte? Aan wat voor sporten kan je deelnemen als je visueel beperkt bent? In Den Haag zijn er een aantal sportverenigingen waar je met een handicap terecht kan. Sommige verenigingen zijn ook gespecialiseerd in sporten met een handicap. 

Lees verder

Onbeperkt Haags brengt alle informatie rondom uitgaan samen.

 

Lees verder

Als je visueel beperkt bent of gebruikt maakt van een rolstoel is het vaak erg lastig om nog goed op weg te kunnen.

Hieronder staan wat sites waar je kan vinden wat voor mogelijkheden er zijn om als je als rolstoelgebruiker, slechtziende of slechthorende bent om je goed te kunnen verplaatsen.

Lees verder

Daten, relaties en seks.
Hoe pak je het aan met een fysieke beperking en/of chronische ziekte?
Hoe ontmoet je iemand? Je kan op iemand af stappen, maar heb je ook wel eens gedacht aan online daten?
En seks? Hoe ga je daar mee om als je beperkt bent?
Er zijn heel veel websites te vinden over deze onderwerpen. Wij hebben een selectie gemaakt van een aantal websites die je verder kunnen informeren.

Lees verder

Iedereen gaat graag op vakantie, lekker een tijdje er tussenuit. Vooral bij gezinnen waarin een lid een fysieke handicap en/of een chronische ziekte heeft is ontspannen erg belangrijk. Het is dan erg belangrijk om te weten wat voor mogelijkheden er zijn als je op vakantie gaat met een beperking. Wat voor bungalowparken zijn er rolstoeltoegankelijk? Wat voor voorzieningen kunnen er geregeld worden om het jou zo comfortabel mogelijk te maken? Hoe goed kan je er met een visuele beperking op weg?

Lees verder