• Strandrolstoel 2
  • Twee op een trap
  • Deejay
  • Mute Sounds
  • Strandrolstoel 1
  • Mute Sounds Zeepbel

Wie wil nou niet vrij zijn en eigen keuzes maken. Wie wil nou niet door het leven gaan zonder rekening te moeten houden met iets waar je nooit om gevraagd hebt. Ik! En ik denk nog vele anderen met mij. Toch moet ik mij vaak bezighouden met toegankelijkheidsvraagstukken. Maar tot in hoeverre doe ik dit sinds de Permobil M5 Corpus mijn partner in crime is?

Vragen waar altijd een antwoord op nodig is als het aankomt op toegankelijkheid zijn onder te verdelen in een paar categorieën. Waar kan je met een rolstoel naar binnen, welk (openbaar) vervoer is begaanbaar en welke routes moet ik afleggen om mijn bestemming te bereiken? Vragen en antwoorden met veel invloed op mijn afhankelijkheid. Want het alternatief is of nergens naartoe gaan of voor de ene verassing na de andere te komen staan. Ik houd van verassingen, maar niet van onzekerheden. Ik wil namelijk graag gaan waar ik wil, wanneer ik wil en hoe ik wil. Net zoals ieder ander.

Voorheen moest ik mij hier meer zorgen om maken dan nu, daar waar ik niet op mijn rolstoel kon vertrouwen. Het was altijd net een spelletje roulette. Ik wist nooit wanneer ik aangewezen was op andere mensen, wanneer mijn rolstoel geen zin meer had of wanneer ik mijn plannen volledig moest laten rollen. Mijn keuzes werden bepaald door mijn rolstoel. Nu maak ik mijn keuzes zelf. Nee, ik ben niet wonderbaarlijk genezen. Nog steeds aangewezen op een rolstoel, maar nu wel op een rolstoel die levert.

De Permobil M5 Corpus. Een elektrische rolstoel met een midwielaandrijving oftewel een rolstoel waarmee ik om mijn eigen as heen draai zonder veel ruimte in beslag te nemen. Als ik terugkijk naar mijn keuzes in 2017 staat de Permobil M5 Corpus in mijn top drie Beste Salma-keuzes. Geen makkelijke keuze. Ik had al een andere middenwielaandrijving die mij jarenlang het bloed onder mijn nagels vandaan heeft gehaald. Genoeg reden om absoluut niet voor een middenwielaandrijving te gaan, ik wist precies wat ik niet wilde. Redenen om de M5 niet eens het voordeel van de twijfel te geven waren het comfort, de kracht, moeite met drempels en het onderhoud. De reden dat ik deze M5 tóch wilde proberen was het enige positieve aan mijn vorige rolstoel: de compactheid.

Toen ik er eenmaal in zat was de keuze snel gemaakt. Alle bezwaren verdwenen als sneeuw voor de zon na één keer de weg oversteken tijdens de testrit. ‘Permobil M5 Corpus it is’, dacht ik.  Zo gezegd, maanden later gedaan.

Deze rolstoel heeft genoeg kracht om elke uitdaging te overwinnen, tot nu toe dan, en verroert geen vin in de heetste vuren. Het comfort van de rolstoel stond in het geding, met zes wielen voel je immers meer dan met vier. Maar dit bleek een ongegronde angst te zijn. Deze rolstoel ontbreekt niets aan comfort, alsof ik op wolken rijd. De middelste wielen zijn de baas en daarom kan ik met mijn voor- en achterwielen in de raarste greppels staan, ik kom er wel uit. Drempels (tot een zekere hoogte) en hellingen zijn geen probleem meer, stabiliteit zit in het DNA van Permobil. Ik kan helemaal doorweekt zijn, mijn wielen kunnen een heel zwembad aan regenwater achterlaten en alsnog glijd ik nergens uit. Ik heb in de scherpste bochten in stadbussen (niet in Den Haag) gezeten en ik ben geen millimeter opgeschoven.

Het enige waar ik aan moest wennen was dat niemand voor mij aan de kant ging, omdat mensen mij niet aan hoorden komen. Iets wat met mijn vorige rolstoel altijd gebeurde. Ik hoefde niet om ruimte te vragen, dat deed het rammelend geluid al voor mij. Waar ik overigens ruimte voor verbetering zie is de draaibeweging. De middelste wielen nemen de andere wielen mee. Een beweging die ze zeker wel aankunnen, maar waar ze nog niet heel goed in zijn.

Mijn meer dan positieve ervaring met deze rolstoel betekent niet dat ik nu geen plek onbezocht laat. Er zijn nog steeds veel plekken waar je met een rolstoel niet terecht kunt. Ik zeg alleen dat dit een rolstoel is die voor mij een nieuwe status quo heeft neergezet en verschil maakt. Wat mij betreft is het tijd voor een wedstrijd. Met aan de ene kant rolstoelen die echt elke storm, obstakel en helling aankunnen en aan de andere kant een maatschappij die ingesteld is op een obstakelvrije leefomgeving. 


Velen van jullie herkennen het vast wel: medicijnen in moeten nemen, en dan niet zo’n klein beetje ook. Misschien hebben jullie, net als ik, weleens moeite om het overzicht te houden. 
Daarom heb ik een aantal apps opgezocht die gemaakt zijn om je te helpen met het bijhouden van je medicijn-inname. 
Zelf maak ik er geen gebruik van, ik zet namelijk alles in de agenda van mijn telefoon waardoor ik zo’n 5 á 6 alarmpjes per dag krijg, maar misschien zit er voor jullie iets tussen! 

App-Check

Om te beginnen is er de App-check van Vilans Hulpmiddelenwijzer. Hier worden wat tips gegeven om te zorgen dat je een goeie (en betrouwbare) medicatie-app te pakken hebt.
__________ 

NVZA 

De NVZA heeft een aantal zorg-apps op een rijtje gezet. Ze hebben een korte beschrijving en je kunt de genoemde apps ook direct downloaden. Er staan niet alleen apps tussen die je helpen bij het innemen van je medicatie, maar ook eentje die je bijvoorbeeld helpt een bezoek aan de (huis)arts voor te bereiden. 
__________ 

Zorg Voor Beter 

Zorg Voor Beter heeft ook een lijst gemaakt met apps die je helpen met het innemen van medicatie, zelfs een aantal die je extra lastigvallen tot jij je medicijnen inderdaad geslikt hebt! Deze zijn echt allemaal gericht op deze functie, dus er is genoeg keuze. 
_________ 

GGD Appstore

Als laatste is er de GGD Appstore die zo’n beetje alle apps op het gebied van zorg hebben verzameld. Heel veel zullen dan niet echt van toepassing zijn (maar misschien wel heel erg interessant om andere redenen!), maar als je klikt op de categorie Dagelijks Functioneren kun je in die reeks een aantal apps vinden die je wel kunnen helpen met het tijdig innemen van de juiste medicatie.
________ 

Dit waren mijn tips. Hopelijk helpt het bij het overzicht houden op jullie medicatie.
Veel succes ermee! 

Het wordt steeds kouder deze maanden maar, hoe kan je je er tegen kleden? De standaard dingen zijn natuurlijk een muts, sjaal, handschoenen en thermo kleding. Alleen wat voor optie heb je als dit allemaal niet helpt tegen de kou?

De producten die hiervoor op de markt zijn,zijn erg gevarieerd. Hieronder hebben een aantal producten genoemd die je kunt gebruiken in de koude winter maanden:

Er is een wikkeldekken. Deze deken kun je om je je heen wikkelen wanneer je buiten in je scootmobiel of rolstoel rijd. Deze deken is water en wind afstotend. Ook is deze dekken is vanbinnen gevoerd met fleece.

 

Er bestaat een Splash Wheely Cosy. Dit is een soort slaapzak dit je om je benen doet. Deze zak zit helemaal om je onderlichaam heen. Het verschil met een wikkeldeken is dat deSplashWheely Cosy aan de onderkant dicht zit. Deze zak zorgt er dus ook voor dat je voeten warm blijven.

 

Met dikke handschoenen aan een scootmobiel besturen is bijna niet te doen en met ijskoude handen al helemaal niet. Handvatverwarmers die met klitteband aan de handvatten gezet worden, kunnen daar de oplossing voor zijn.De verwarmers worden op de accu aangesloten en met een thermostaat kunt u de gewenste temperatuur instellen.

 

Met behulp van ingebouwdewarmtegeleiders over het hele oppervlakzorgt de voetverwarmingsmatvooreengelijkmatigewarmte ontwikkeling.De mat is door het waterdichteafwasbare oppervlak gemakkelijk schoon te houden 

Technischespecificatievoedingsspanning 230 V. Vermogensopname 70 watt. 

 

De van wol gemaakte Pancho vormt een omslagdoek die tevens de voorkant van een rolstoel omkleedt. Tevens bevat hij een sjaalkraag en aan de voorzijde twee verticale naden. Die zorgen ervoor dat je handen helemaal vrij zijn.

Materiaal: wol Kleuren: paars, fuchsia, blauw/aqua, oranje, bruin, zwart, grijs en crème.

 

Naast de aangepaste kleding kun je ook voor kiezen om een pitten kussen op te warmen n deze in je nek of in je rug neer te leggen.