• Strandrolstoel 2
 • Mute Sounds
 • Deejay
 • Strandrolstoel 1
 • Mute Sounds Zeepbel
 • Twee op een trap

Op 17 maart 2021 zijn de Tweede Kamerverkiezingen en dat het bijzondere verkiezingen zullen worden, staat vast. Je kan, zoals altijd jouw stemrecht gebruiken, één van de belangrijkste rechten in een democratie, maar ook omdat er nog nooit verkiezingen gehouden zijn tijdens een pandemie zijn dit andere verkiezingen dan normaal.

Nu kan ik mij voorstellen dat je vragen hebt over het uitbrengen van jouw stem en hoe het nu in zijn werk gaat of welke mogelijkheden er zijn als je vanwege het coronavirus of je beperking (of de combinatie van beide factoren) niet naar het stembureau kan gaan. Eerst zal ik uitleggen hoe het uitbrengen van jouw stem werkt en daarna zal ik de opties bespreken als je niet naar het stembureau kan komen.

Stem uitbrengen

Als je mag stemmen, zal je van de gemeente Den Haag via de post een stempas ontvangen. Hieronder zie je een voorbeeld van zo’n stempas.[1]

 Stempas

Vervolgens kan je op 15, 16 of 17 maart 2021 naar verschillende stemlokalen om je stem uit te brengen. Vergeet niet je stempas en identiteitsbewijs (paspoort, rijbewijs of identiteitskaart) mee te nemen. Anders kan je niet stemmen!!

Hier vind je een overzicht van de verschillende stemlokalen en je kan ook toegankelijke stemlokalen selecteren.

Als je het stemlokaal binnenkomt, word je ontvangen door de stembureauleden. Er zijn drie of vier stembureauleden. Het eerste stembureaulid zal vragen om je identiteitsbewijs en controleert dan of je mag stemmen. Bij het tweede stembureaulid lever je jouw stempas in en het laatste stembureaulid geeft jou een stembiljet. Op het stembiljet staan de politieke partijen en de kandidaten vermeld. De volgorde komt overeen met een kandidatenlijst die je thuis gestuurd krijgt.

Nu is het tijd om te stemmen! Als je je voortbeweegt met een rolstoel kan je gebruikmaken van een stemhokje dat lager is. Voor slechtzienden is op de stembureaus ook een loep aanwezig en op sommige stembureaus kan het stembiljet ook worden voorgelezen worden met behulp van een mal en een soundbar. Voor de link naar de locaties klik hier en voor een filmpje hoe dat in zijn werk gaat klik hier. Ook mogen mensen met een lichamelijke of visuele beperking hulp vragen van een stembureaulid of een andere begeleider. Deze persoon mag als jullie samen in het stemhokje staan het rondje voor de kandidaat van jouw keuze rood inkleuren.

Het stemmen zelf doe je door het rondje voor de kandidaat van jouw keuze in te kleuren met het rode potlood. Nu heb je jouw stem uitgebracht en vervolgens vouw je het stembiljet zo op dat de kandidatenlijsten niet meer zichtbaar zijn. Als laatste gooi of doe je jouw stembiljet in de stembus. Wil je bovenstaande informatie in een eenvoudig filmpje zien? Klik dan hier!

Stemmen in coronatijd

Het stemmen zal in coronatijd niet anders in zijn werk gaan. Maar, er zijn wel maatregelen getroffen zodat iedereen veilig kan gaan stemmen op het stembureau. De maatregelen:

 • Voor mensen die in de risciogroep vallen worden er mogelijkheden geboden om al op 15 maart en 16 maart je stem uit te brengen.
 • Iedereen die naar het stembureau komt en er werkt mag geen coronaklachten hebben.
 • Je moet altijd 1,5 meter afstand houden. Dus ook als je in de rij staat om te gaan stemmen. Er zullen stickers op de vloer worden aangebracht, zodat je weet of je 1,5 meter afstand houdt.
 • Iedereen moet een mondkapje dragen in het stembureau.
 • Een stembureaulid zal voor de deur van het stembureau in de gaten houden of er niet teveel mensen binnen zijn. Is dit wel het geval, dan zal het stembureaulid vragen om even buiten voor het stembureau te wachten.
 • De stemhokjes en de rode stempotloden worden na elk gebruik schoongemaakt.

Niet naar het stembureau

Wil je niet naar het stembureau dan kan je iemand machtigen om namens jou je stem uit te brengen. Door corona mag iemand nu namens 3 mensen stemmen ip.v. 2 mensen. Je kan iemand machtigen door de machtiging op de achterkant van jouw stempas in te vullen.

#2miljoen stemmen

Er zijn twee miljoen stemmers met een lichamelijke beperking, verstandelijke beperking, psychische kwetsbaarheid of chronische ziekte. Laat de politiek weten wat jij nodig hebt om goed mee te kunnen doen in de maatschappij. Door op social media de hastag #2miljoenstemmen te gebruiken! Wil je weten wat partijen nu al van plan zijn op het gebied van inclusie kijkt dan hier.

Hoe ging het stemmen?

Wij, als Onbeperkt Haags, zijn benieuwd hoe je stemmen vond. Was het bijvoorbeeld mogelijk om zelfstandig je stem uit te brengen en werd er rekening gehouden met de corona-maatregelen? We horen alle ervaringen graag vóór 22 maart 2021. Jullie ervaringen gebruiken we om de gemeente Den Haag te informeren over hoe het stemproces kan worden verbeterd, zodat iedereen mee kan doen. Stuur een e-mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of bel naar 070–365 52 88.

Het College voor de Rechten van de Mens heeft ook een meldpunt waar je positieve en negatieve ervaringen kan delen over het stemproces. Het meldpunt is bereikbaar van 10 maart t/m 24 maart. De website vind je hier.

[1] Bron afbeelding: https://www.hoornradio.nl/nw-7951-7-3649889/nieuws/stempassen_bezorgd_voor_tweede_kamerverkiezing.html