• Strandrolstoel 1
  • Mute Sounds
  • Twee op een trap
  • Deejay
  • Strandrolstoel 2
  • Mute Sounds Zeepbel

In december 2019 maakte de wereld voor het eerst kennis met CoV SARS II en het virus dat het veroorzaakt: CoVid-2019. Inmiddels heeft dit virus de wereld in zijn greep. Veel landen zijn in lock-down. Nederland nog niet officieel, maar ook hier werken mensen thuis, zijn scholen en restaurants dicht, en wordt fysiek contact zoveel mogelijk vermeden. Zulke verstrekkende maatregelen zijn naar mijn weten nog nooit eerder genomen. Er heerst enorme paniek. Mensen lopen buiten met handschoenen en mondkapjes op en hamsteren toiletpapier en brood alsof het eind der tijden nabij is.

Nederland is verdeeld over het gevaar van het virus. Een deel van de samenleving vindt het hamstergedrag en de maatregelen die de regering heeft getroffen overtrokken, 'We hebben wel meer virussen gehad en als het je tijd is, is het je tijd.' zegt het ene kamp. Het andere kamp vindt dat er te laconiek wordt gereageerd. De opgelegde regels worden niet of nauwelijks nageleefd. Dit resulteert in besmetting wat, in het ergste geval, tot de dood kan leiden.

Als ik heel eerlijk ben, was ik in het begin van de Coronacrisis erg sceptisch. De eerste berichten over het virus waren niet zo alarmerend. Het overgrote deel zou fikse griep krijgen, om er vervolgens weer bovenop te krabbelen. Een klein deel, voornamelijk mensen met een slechte weerstand en/of onderliggend lijden, zou eraan kunnen overlijden. De hoge sterftecijfers in China schreef ik toe aan de dichtbevolktheid van het land en de slechtere medische kennis van niet-Westerse landen. Een naïeve en discriminerende gedachte.

Naarmate de tijd vorderde en er ook in Nederland besmettingen plaatsvonden, werd duidelijk wat de gevolgen van het virus echt zijn. Nog steeds worden de meeste mensen die het virus hebben weer beter. Er is echter gebleken dat mensen die zware symptomen hebben, niet per se verzwakt, of bevattelijk hoeven te zijn. Het is nog niet duidelijk waarom de ernst van de symptomen per individu verschillen. Er is nog zo weinig bekend en nog geen medicijn of vaccin beschikbaar. Eigenlijk lopen artsen en virologen achter de feiten aan en dat is beangstigend. Erkennen dat het virus gevaarlijk is, zonder in een neerwaartse spiraal van blinde paniek te raken, is voor mij ontzettend lastig. Het lijkt wel koorddansen zonder vangnet. Leun iets te veel naar links of naar rechts en de show is voorbij.

Ik weet dat ik niet de enige ben die zich zo voelt, toch is mijn situatie echt anders dan die van de gemiddelde Nederlander. Ik ga niet meer langs bij vrienden en familie, maar ben wel afhankelijk van zorg. Anderhalve meter afstand houden is gewoon niet te doen als je aan/uitgekleed, gedoucht, meerdere keren per dag naar de wc en van bed naar rolstoel geholpen moet worden. Het risico op besmetting is gewoon groter. Zeker nu ik zelf verkouden ben en hoest, voel ik mij blootgesteld en zelfs verantwoordelijk. Ik weet namelijk dat ADL-ers nadat ze mij geholpen hebben, nog 15 andere cliënten moeten helpen. Wat als ik Corona heb met milde symptomen en het doorgeef aan iemand die zware symptomen krijgt en overlijdt. Ik ben aan het doemdenken dat weet ik, ik heb geen koorts en ik kan ook makkelijk een ander griepje hebben. Mijn zelfbedachte doemscenario hoeft niet te gebeuren, maar het kan wel gebeuren!

Daarom ben ik van mening dat we alles moeten doen om verdere verspreiding tegen te gaan. Ik kan mij er zo kwaad om maken als mensen die met gemak anderhalve meter afstand kunnen houden dit niet doen.  Met de gedachte 'Als ik Corona krijg, dan ben ik er maar vanaf.' Newsflash: Je speelt niet alleen met jouw eigen leven als je je niet aan de regels houdt, maar ook met dat van anderen. Ik zou namelijk heel graag gehoor geven aan de regels, maar ik zou niet kunnen leven als ik dat doe. Ik ben nu niet alleen afhankelijk van  zorg, maar ook van het besluit van anderen om wel of niet te luisteren naar de regering.

Het is allemaal leuk en aardig dat men zich blijft beroepen op statistieken, maar als jij behoort tot de mensen met zeer ernstige symptomen na het krijgen van Corona, kunnen die statistieken je een worst wezen.

We hebben geen vakantie met z'n allen. Deze maatregelen kosten miljoenen, maar ze zijn getroffen voor onze veiligheid. We leven in een onzekere tijd. Het is ontzettend belangrijk om goed voor onszelf en anderen te zorgen. Neem het Coronavirus serieus en houdt je aan de regels!