• Twee op een trap
  • Mute Sounds Zeepbel
  • Strandrolstoel 1
  • Strandrolstoel 2
  • Mute Sounds
  • Deejay

Ken je het gevoel? Iedereen heeft het voor elkaar: Een leuke woning, leuk werk, een fijne partner… en jij zit erbij met een zeurend stemmetje in je hoofd: ‘Wat ben ik allemaal aan het doen en waar moet het heen!' Ik ben vierentwintig jaar en heb cerebrale parese. Hierdoor ben ik rolstoelgebonden en heb ik hulp nodig bij vrijwel alle dagelijkse levensbehoeften. 

Zoals ieder ander leeftijdsgenootje heb ik een grote drang om mijn eigen keuzes te maken los van mijn ouders. Ik wil een eigen plek, waar ik uitmaak wat ik doe en wanneer, maar hoe doe je dat als je fysiek zo afhankelijk van anderen? Toegegeven, het maakt de zoektocht moeilijker, maar ik heb iets gevonden waar ik heel blij word. Ik krijg de hulp die ik nodig heb en hoef er qua zelfstandigheid niets voor in te leveren. 

Even een paar stappen terug. Mijn zoektocht begon bij Middin. Dit is een instelling die de zorg die ik nodig heb kon bieden, maar mij het gevoel van vrijheid ontnam. Dit kwam doordat deze zorginstelling heel veel meervoudig beperkte bewoners had en door het feit dat er sprake was van een slaapdienst. Dit betekent dat je voor 22:30 in je bed moest liggen. Middin heeft naar mijn weten maar twee instellingen met een wakkere nachtdienst en deze instellingen hebben een lange wachtlijst. 

Gelukkig had ik mij een aantal jaar geleden ook bij FOKUS aangemeld. Dit zijn huurwoningen waar wel de 24-uurszorg geboden wordt, maar waar er voor de rest weinig bemoeit wordt met jouw leven. Dat leek me top, wel de zorg, geen bemoeienis! Tja, probeer dat maar aan bezorgde ouders te verkopen die willen dat je ‘veilig’ bent. Het ging niet gebeuren, de stap was te groot. 

Je raadt het misschien al. veranderingen in het gezin, tezamen met veel discussies hebben ertoe geleid dat ik nu naar alle waarschijnlijkheid toch een FOKUS-woning toegewezen krijg en, zoals dat altijd gaat met ouders zijn ze blij voor mij. Dit alles heeft mij geleerd voet bij stuk houden en te vechten voor wat ik wil.