• Strandrolstoel 1
  • Deejay
  • Strandrolstoel 2
  • Twee op een trap
  • Mute Sounds Zeepbel
  • Mute Sounds

Dat gaat wat worden in september: een paar keer per week reizen van Den Haag naar Amsterdam. Ik mag mezelf namelijk dan een bijvakstudent aan de Universiteit van Amsterdam (UvA) noemen. Een half jaar lang neem ik afscheid van De Haagse Hogeschool en de opleiding Communicatie. Een half jaar lang ga ik mij verdiepen in mondialisering, het stadsleven en de impact van culturen.

De reden dat ik Communicatie studeer is voor mij simpel. Ik vind het bijzonder hoe je altijd bezig bent met relaties onderhouden. Dit gebeurt in het persoonlijke leven, maar ook bij bedrijven. Er zijn altijd professionals bezig met de belangen van het publiek, de identiteit van de organisatie en de juiste boodschap om deze twee te verbinden. Communicatie is veel meer, maar voor mij is dat waar de magie gebeurt.

Nu is het zo dat ik met de magie van Communicatie nog niet volledig verblind ben. In tegendeel zelfs: ik maak het af met Sociologie. Net zoals eenhoorns met regenbogen samengaan, is het voor mij logisch om mij te verdiepen in de wereld van Sociologie. Ik heb mij altijd al geïnteresseerd in waarom mensen omgaan met elkaar zoals ze doen. Waarom de omgang tussen culturen per stad en zelfs per buurt kan verschillen. En heeft de verstedelijking hier een positief of negatief effectief op?

Deze vragen hebben mijn zoektocht geleid tot de opleiding Algemene Sociale Wetenschappen van de UvA. Over een jaar heb ik mijn Bachelor Communicatie: overstappen zie ik niet zitten en van wachten word ik ongeduldig. De oplossing? Een minor! Lang hoefde ik niet na te denken, het werd de minor Urban Studies. Met de minor volg ik meerdere vakken waarmee ik mij kan verdiepen in de verstedelijking van de maatschappij en de effecten op en van culturen.

Amsterdam is een eindje reizen. Natuurlijk heb ik mij afgevraagd of ik niet naar een alternatief dichter bij huis moest zoeken. Daarom heb ik Universiteit Leiden ook maar een kans gegeven, wel zo eerlijk toch? Dus ben ik naar de open dag geweest, zelfs voordat ik naar de UvA ben geweest. Vervolgens ben ik ook naar de open dag van de UvA geweest.

Het moment dat ik op de open dag van de UvA aankwam verdween elk praktisch bezwaar en greintje twijfel als sneeuw voor de zon. Het zou en moest Urban Studies worden. Leiden maakte geen schijn van kans, waar overigens niet eens dezelfde minor werd aangeboden. Ik ben in Amsterdam in gesprek geraakt met de studiebegeleider. Zij heeft mij geholpen met praktische informatie zoals voorzieningen, mogelijkheden voor studeren met een functiebeperking en wegwijs te worden.

Het enige wat mij nog resteert is op 15 juni mijn wekker te zetten. Dan starten namelijk de vak-inschrijvingen. Oh ja en de voorzieningen aan te vragen bij de examencommissie. Maar dat komt helemaal goed, ik ben immers een ervaringsdeskundige op dit gebied.