• Deejay
  • Strandrolstoel 2
  • Mute Sounds
  • Strandrolstoel 1
  • Mute Sounds Zeepbel
  • Twee op een trap

 

Eens per twee jaar vindt er in de Jaarbeurs van Utrecht De Supportbeurs plaats. Alles wat mensen met een functiebeperking nodig hebben om een zo normaal mogelijk leven te kunnen leiden is daar te vinden. Alle medewerkers van Voorall en Onbeperkt Haags waren er ook een dagje.

Als je van de NS te horen krijgt dat je de treinassistentie beter op een andere trein kunt reserveren weet je dat het een erg drukke dag gaat worden op De Supportbeurs. Al die mensen komen naar Utrecht om de nieuwste ontwikkelingen te bekijken op het gebied van aanpassingen voor onder anderen wonen, werken en sporten.

Het eerste wat ons opviel waren de segway rolstoelen. De gewone segways maken al een tijdje deel uit van het straatbeeld maar de rolstoel variant hadden wij nog nooit gezien. De wendbaarheid en de kleine draaicirkel zijn voordelen van deze nieuwe soort elektrische rolstoel.


Wat tegenwoordig uiteraard ook steeds meer in de aandacht komt bij de aanpassingen zijn de robotica. Zo is er bijvoorbeeld een robotarm waarmee mensen met weinig spierkracht toch zelfstandig kunnen eten. Ook was er de robotische handschoen, die mensen meer spierkracht geeft waardoor ze toch normaal voor hen te zware voorwerpen kunnen oppakken en verplaatsen. Deze apparaten kunnen hulpbehoevenden met steeds meer zaken ondersteunen. Nog even en begeleiders en verplegers zijn steeds minder nodig.

Wat mij ook elke keer weer opvalt op een evenement als de Supportbeurs is de enorme diversiteit in lichamelijke beperkingen. Dan mag ik, met respectievelijk cerebrale parese (spasticiteit), absoluut niet klagen. Dan blijkt maar weer hoe belangrijk het is dat al die bedrijven op de beurs steeds maar weer met nieuwe, steeds vernuftigere, aanpassingen op de proppen komen. Over twee jaar is er weer een Supportbeurs in de Jaarbeurs in Utrecht.