• Deejay
  • Strandrolstoel 2
  • Twee op een trap
  • Strandrolstoel 1
  • Mute Sounds Zeepbel
  • Mute Sounds

Op 13 mei kwam het verlossende bericht: ‘HTM maakt verboden onderscheid jegens elektrische rolstoelen door ze te weren in de stadsbussen’. Deze erkenning kwam als een ware opluchting. Niet alleen voor mij en mijn broertje, maar ook voor andere gebruikers van een elektrische rolstoel die bewapend met de gele OV-chipkaart de bus in willen.

Bij stichting Voorall vierden wij de uitspraak met taart en aanwezige pers. Ik mocht aan Hart van Nederland en Omroep West vertellen wat de uitspraak was, wat dit betekende en wat de verdere verwachtingen waren. Het was al te verwachten dat de HTM het plankje niet meteen uit zou klappen voor elektrische rolstoelen, maar de hoop was er wel. Misschien gaat de HTM nu bij zichzelf ten rade? 

Op een gegeven moment werd de verklaring van de HTM bekend: een ongewijzigd beleid. De HTM heeft tevens een filmpje vrijgegeven waarin te zien is dat een elektrische rolstoel verschuift. Dit filmpje riep bij mij meteen vragen op. De gebruikte rolstoel ziet er uit als een rolstoel die bijna met pensioen kan, voldoet deze dan wel aan de Europese normen? Hiernaast vroeg ik mij af waarom het dan wel veilig is om handbewogen rolstoelen mee te nemen in de bus. Die zijn immers lichter en hebben totaal geen grip.

Er verscheen 19 mei een artikel van het Algemeen Dagblad waarin naar buiten werd gebracht dat de Haagse politiek ook enkele vraagtekens heeft bij het hele ‘geen-elektrische-rolstoelen-beleid’. Ik juich in ieder geval voor politieke vragen. Het gaat niet alleen om elektrische rolstoelen die wel of geen gebruik mogen maken van de stadsbussen van de HTM. Het gaat, als je het mij vraagt, ook om Den Haag. De stad van vrede en recht, waar iedereen de kans hoort te krijgen om zelfstandig deel te nemen aan de maatschappij.

De recente ontwikkelingen in de zaak nemen natuurlijk niet weg dat wij nog steeds blij zijn met de uitspraak. Er is tenminste vastgesteld dat de HTM verboden onderscheid maakt. Het laat ook zien dat het hiermee zeker niet is afgelopen. Het doel is toegang tot de stadsbus en met alle steun die we krijgen komen we er vast en zeker.