• Strandrolstoel 2
  • Twee op een trap
  • Deejay
  • Mute Sounds
  • Mute Sounds Zeepbel
  • Strandrolstoel 1

Aankomende week wordt het erop- of eronder voor het Nederlands Elftal in de aanloop naar het EK 2016. Maar hoe is het eigenlijk voor iemand met een functiebeperking om niet altijd mee te kunnen doen als bijvoorbeeld je vrienden aan het voetballen zijn? Één van de vrijwilligers van Onbeperkt Haags doet zijn verhaal. 

Veel mensen die mij kennen weten dat ik op zijn Haags gezegd helemaal “lijp” ben van voetbal. Er zijn mensen die weleens aan mij vragen of ik het niet moeilijk vind om naar te kijken omdat ik zelf niet mee kan doen. Welnu, daar heb ik helemaal geen moeite mee! Ten eerste geniet ik enorm van het spelletje, op televisie of in het stadion van mijn cluppie, dan ga ik alsnog helemaal op in het spel. Als ware het zo dat ik zelf op het veld sta mee te doen. Om nog maar te zwijgen over mijn slechte gevoel na de verloren WK Finale van 2010. 

Ten tweede, als er vroeger op het schoolplein of bij ons in de straat werd gevoetbald door jongeren uit de straat en de rest van de buurt, werd ik altijd gebombardeerd tot scheidsrechter. Zo had ik toch het gevoel dat ik een beetje meedeed. Het feit dat ik dan af en toe een bal op mijn harses kreeg nam ik op de koop toe. Gekscherend zeg ik altijd tegen mensen die ernaar vragen dat het een geluk voor ze is dat ik niet kan mee voetballen omdat ik ze anders allemaal had gedold met de bal aan mijn voeten, dat ik zo in het rijtje van Lionel Messi en Cristiano Ronaldo zou thuishoren. 

Als ik mij zou druk maken over wat ik allemaal niet kan, omdat ik een zware functiebeperking heb zou het leven wel erg zwaar en somber worden voor mij. Er vanuit gaande dat ieder mens gemiddeld 80 wordt tegenwoordig, zou het leven dan wel erg lang en ondraaglijk worden. Ik geniet met volle teugen van de dingen die ik allemaal wel kan in het leven, met- en zonder hulp van anderen, veelal vrienden. En die heb ik er gelukkig heel veel!