• Deejay
  • Strandrolstoel 1
  • Mute Sounds
  • Twee op een trap
  • Strandrolstoel 2
  • Mute Sounds Zeepbel

Ik was eens onderweg van Enschede naar Den Haag met de trein. Op een gegeven moment zei een wildvreemde man naast mij uit het niets: "Hé dat is toevallig, ik heb ook een beperking, ik kan niet vliegen".

 

Deze anekdote laat heel goed zien hoe ik over het leven met een functie beperking denk. Ik mag dan ietwat anders zijn, maar ik ben niet bijzonder anders, iedereen heeft namelijk wel een of andere beperking.De één heeft altijd een slecht humeur en de ander weet niet goed hoe hij moet reageren op mensen met een functie beperking.

 

Het bovenstaande laat al een beetje zien dat ik erg positief in het leven sta. Ik druk bezig met het opbouwen van een maatschappelijke carriëre in de vorm van het volgen van een HBO-Opleiding Maatschappelijk Werk en Dienstverlening. Verder probeer ik mij zoveel mogelijk te bevinden tussen mijn vrienden, zowel met- als zonder beperking. Zo gaan we bijvoorbeeld samen naar de kroeg of de film. Het meeste is tegenwoordig met mijn elektrische rolstoel prima bereikbaar per RandstadRail. mocht de locatie niet per aangepaste tram bereikbaar zijn is er altijd nog de RegioTaxi Haaglanden. Met andere woorden, ik sta midden in het leven en ik geniet er met volle teugen van!

 

Het klinkt misschien raar, maar ik kan mij geen leven zonder mijn zware spasticiteit voorstellen. Vooral omdat ik niet anders gewend ben. maar toch ook omdat ik het leven met een beperking gewoon leuk vind. Los van alle cliché voordelen, voorrang in De Efteling en dat soort dingen. Het leven met een beperking heeft een aantal onmogelijkheden, natuurlijk, maar in mijn ogen vooral veel mogelijkheden in een land als Nederland. Ik ben blij dat ik kan studeren en op mezelf kan wonen, allebei met de begeleiding die ik nodig heb. daarnaast is het belangrijk dat je vrienden hebt die jou beperking accepteren en jou als persoon nemen zoals je bent.

 

Dit stuk doet vermoeden alsof het eigenlijk zonde is dat de rest van Nederland niet zwaar spastisch is. maar zo is het natuurlijk niet, er zitten ook nadelen aan het hebben van een beperking. Zo vind ik het bijvoorbeeld vervelend dat ik lastiger als veel van mijn 'normale' vrienden een vriendin aan de haak kan slaan. Maar positief als ik ben zie ik hier ook wel weer het leuke van in.  Per slot van rekening ziet iedereen mij wel zitten, in mijn rolstoel.

 

Afsluitend, het leven met een funcie beperking hoeft helemaal niet vervelend of lastig te zijn. Ik zie er dan ook naar uit om het leven van de jongeren met een beperking in de regio Haaglanden nog makkelijker te maken in mijn functie als vrijwilliger voor Onbeperkt Haags.