• Deejay
  • Mute Sounds Zeepbel
  • Mute Sounds
  • Strandrolstoel 1
  • Twee op een trap
  • Strandrolstoel 2

Pendel vs taxi: Mijn vrijheid is mij lief!

Daar rijd je dan. Op een pendel, over de weg, op het fietspad of op de straat. Je rijdt door regen en wind, maar ook wanneer de zon schijnt. Je bent gewoon alle seizoenen buiten.

Mensen zeggen vaak: “Het is koud buiten waarom neem je geen taxi?” Dat vind ik altijd maar een rare vraag. Als je niet in een rolstoel zit en je hebt geen rijbewijs, ga je dan ook met een taxi? Nee hoor, de meeste mensen gaan dan fietsen of gaan met het Openbaar Vervoer. Een taxi is immers erg duur, weet je?

Wat mensen vaak vergeten, is dat een taxi voor mindervalide mensen misschien niet zo duur is, maar wel tijdrovend en soms vermoeider dan dat je zelf rijdt wanneer je dat nog kan doen.

De taxi kan een kwartier later of een kwartier eerder komen dan dat je hem besteld hebt. Daarnaast kan het voorkomen dat je nog met een aantal anderen in de taxi zit, die eerst nog weggebracht moeten worden, waardoor jij niet op tijd bent. Het kan daardoor ook voorkomen dat je dit incalculeert bij het bestellen, dat hij dan wel op tijd is en dat je de enige bent die weggebracht hoeft te worden. Tsja, dan sta je voor een dichte deur, omdat je veel te vroeg bent.

Over een stuk waar ik met de pendel een kleine 10 minuten over doe, doe je met de taxi al gauw een uur.De taxi mag een half uur rond de tijd dat je hem besteld hebt komen. Dan sta ik al buiten, omdat mijn lift traag is. Daarna moet ik instappen en overstappen op een stoel de rolstoel moet vast gezet worden. De chauffeur moet uitstappen om de klep weer dicht doen. Voordat hij gaat rijden, moet hij zijn administratie bijwerken. Dus 15 minuten later kan de bus eindelijk vertrekken naar mijn bestemming. Als ik geluk heb, rijdt hij er in een keer heen en ben ik er binnen 10 minuten. Als ik geluk heb.

Als ik dan weer naar huis wil moet ik een uur van te voren bellen om een bus te bestellen, anders kunnen ze hem niet inplannen. Dan komt de bus vaak te vroeg, omdat het gezellig is waar ik ben en moet ik plotseling weg, zonder dat ik mensen gedag kan zeggen.

Als ik dit lees beginnen de kribbelen alweer te komen. Door alles met de pendel te doen heb ik alles in mijn eigen handen. Ja, het is soms koud en het regent best veel in Nederland, maar hier hebben we regen- en warmtekleding voor. Af en toe lijk ik net een eskimo, maar ik kom overal waar ik wezen moet.

Af en toe gebruik ik de taxi wel, bijvoorbeeld wanneer ik echt niet op de plaats van bestemming kan komen met de pendel of het OV, maar dan moet het echt niet anders kunnen. 

Mijn vrijheid is mij lief!