• Strandrolstoel 1
  • Deejay
  • Twee op een trap
  • Strandrolstoel 2
  • Mute Sounds
  • Mute Sounds Zeepbel

 

Koken "zonder" moeite . Kan dat?

Je kent het misschien wel. Je gaat het huis uit! Alles geregeld: van de hulp tot de aanpassingen in je nieuwe huis, zodat je in en uit bed kunt komen en naar het toilet kunt gaan en onder de douche kunt stappen. Heb je er ook al over nagedacht hoe je veilig kan koken?

Wat wordt er bedoeld met veilig koken?

Kies voor een indictie kookplaat. Deze kookplaat koelt snel af na het koken. Een ander voordeel van deze kookplaat is dat je niet met vuur aan de haal gaat. Je kan je dan wel verbranden aan een pan (dat gebeurt iedereen wel eens), maar je kan jezelf niet in brand steken, omdat je een ongecontroleerde beweging maakt met een aansteker bijvoorbeeld. Voor meer informatie over het verschil tussen het koken op gas, op een inductiekookplaat of op een keramische kookplaat   klik hier.

Voordat je de inductieplaat aanschaft, moet je goed  kijken naar de indeling van je keukenblok. Waar is er genoeg ruimte voor je kookplaat? Daarnaast moet je er goed bij kunnen. Je moet ervoor zorgen dat je met je bovenlichaam boven de pannen uitkomt en dat je met je handen met een spatel in de pan kunt roeren. Klik hier als je een keuken aanpassingen wil laten uitvoeren in je woning via de WMO.

Dan is nog een ding belangrijk voordat je alles installeert in de keuken. Wat voor hulp heb je tot je beschikking tijdens het koken? Welke hulp denk je nodig te hebben?

Wanneer je bijvoorbeeld weinig hulp hebt, kun je er voor kiezen om je kookplaat dichter bij je gootsteen te plaatsen. zodat je de pan niet hoeft op te tillen, maar dat je hem kunt schuiven om water in de pan te doen en na het koken de pan af te gieten. 

Tips voor het schuiven en afgieteten van een pan:

* Als je gaat schuiven met een pan zet deze altijd op een pannenlap.

* Gebruik bij het afgieten van gekookt water een vergiet.

* Bij het afgieten giet van je af

Heb je wel de mogelijkheid om hulp te krijgen bij het afgieten, gebruik deze dan wel, want dit is veiliger.

Maaltijd voorbereiden

Heb je last van je handen of heb je niet genoeg energie om je aardappels te schillen of je groenten te snijden? Koop gesneden groenten en geschilde aardappels. Deze kan je sneller klaarmaken en je hebt geen hulp nodig om ze te laten snijden. 

Wanneer je toch iets wil eten wat gesneden moet worden, eet het dan wanneer je niet veel te doen hebt op een dag, zodat je voldoende tijd en rust neemt voor het snijden of vraag hulp.

Andere mogelijkheden

Wanneer je niet kan koken op een kookplaat, zijn er nog een aantal andere mogelijkheden om gezond en verse maaltijden te bereiden. 

* Airfryer

* Stoommachine 

* Rijstkoker 

* Elektrische pan

* Eierkoker

Niet kunnen koken 

Kan je nou helemaal niet koken, omdat het gewoonweg te vermoeien voor je is, maar je wil niet altijd kant en klare maaltijden eten? Dan kun je altijd een vrijwilliger zoeken of via je pgb iemand inhuren om voor je te koken.