• Strandrolstoel 2
  • Deejay
  • Strandrolstoel 1
  • Mute Sounds
  • Twee op een trap
  • Mute Sounds Zeepbel

Lysanne is 26 jaar oud en zit al vanaf dat zij het zich kan herinneren in een rolstoel. Het leven met een beperking is lang niet altijd makkelijk geweest voor haar. Lysanne neemt ons de komende tijd mee in haar 26 jaar lange weg naar acceptatie in haar leven. Want haar weg bleek langer dan zij dacht.

 

Deel 6

 

‘Na zestien jaar kwam ik te laat. Dat voelde heel fijn!’

Toen ik nog op de mytylschool zat, hebben ze mij geholpen met het aanvragen van een Pendel. Dit is een soort scootermobiel waar je met rolstoel en al op kan. Dit is voor mij erg handig, omdat ik niks kan zonder mijn rolstoel. Ik heb al wel een scootermobiel en een handbike gehad, maar ik kon daar niet zoveel mee, aangezien ik voor de handbike te weinig kracht had en als ik met de scootermobiel ergens heen wilde, kon ik weer terug als ik naar het toilet moest. 

Na twee jaar wachten op mijn nieuwe vervoersmiddel en wat oefenen met het rijden, ging ik niet meer met de taxi naar school, maar met de Pendel. Voor mij was dit echt geweldig, want ik kon nu ook op een ‘normale’ manier naar school. Ik was niet meer afhankelijk van de taxi! Ik voelde me vrij. Voor mijn gevoel werd  ik hierdoor wat meer als een normale klasgenoot gezien en wat minder als ‘het meisje in de rolstoel dat stond te wachten op de taxi.’ Ik was gewoon als iedereen, ik kwam net zoals iedereen met mijn eigen vervoersmiddel naar school. 

Nu ik zelfstandig naar school kwam, werd ik ook anders behandeld door iedereen op school. Ik kon nu na schooltijd gewoon met de hele klas naar buiten rijden om vervolgens zelf naar huis te gaan. Hierdoor maakte ik ook sneller een praatje met klasgenoten. Zij pakten hun fietsen, ik mijn Pendel. 

Wel was er nog een verschil tussen het opgehaald worden met de taxi en het zelfstandig reizen, namelijk dat ik zelf moest zorgen dat ik op tijd op school was. Na zestien jaar elke dag op tijd te zijn geweest op school, was ik voor het eerst te laat. En weet je? Dat voelde echt heel goed! Waarom? Het was warm en ik had helemaal geen zin om naar school te gaan en in die hitte, maar ik kon zelf met mijn Pendel naar buiten. Ik was ineens heel blij met mijn vrijheid.