• Mute Sounds Zeepbel
 • Strandrolstoel 2
 • Twee op een trap
 • Mute Sounds
 • Deejay
 • Strandrolstoel 1Afgelopen maandag was het 1 juni of zoals minister Grapperhaus zegt 1 juno. 1 juno 2020. De dag dat de horeca na 10 weken weer open kon gaan.
Maar deze dag zal niet bekend staan om de heropening van de horeca maar om de demonstratie van 5.000 op de Dam in Amsterdam. Om een uur of 3 zag ik de eerste foto’s en beelden van een steeds drukker wordende Dam.
Met stijgende verbazing zag ik dat de Dam op een begeven moment volstond met mensen die aan het demonstreren waren. Niet een klein groepje maar (ik herhaal) 5.000(!) mensen die bijna aan elkaar geplakt roepen om gerechtigheid voor George Floyd. 

Mooi dat er hier aandacht voor wordt gevraagd want racisme is een schande en hoort eigenlijk niet meer te bestaan in 2020.
Maar mensen vergeten derhalve dat in 2020 de grootste pandemie in 100 jaar aan de gang is en er elke dag in de wereld nog duizenden mensen aan Covid-19 doodgaan. Dit soort demonstraties zorgen er weer voor dat mensen besmet raken, anderen aansteken en er meer mensen dood gaan aan het virus. 
Het voelt voor mij alsof al die mensen schijt hebben aan Corona en alleen maar denken aan me myself and I, niet rationeel en empathisch zijn en niet aan alle mensen denken die leed hebben door Corona, de mensen die zijn overleden aan Corona of door Corona geen vrijheden meer hebben. 
Is het nou zo moeilijk om voor de kwetsbaren 1,5 meter afstand te houden? Ja dus. Ik is voor een significant deel van Nederland belangrijker dan wij. ‘Ik demonstreer en houd geen rekening meer met 1,5 meter.’ Zelfs de burgemeester van de grootste stad dacht alleen maar aan zichzelf en wilde punten scoren door de demonstratie te gedogen en niet in te grijpen.

Zelf behoor ik door mijn lichamelijke beperking (spierziekte) ook bij de groep die door Corona in een erg onzekere tijd leeft en veel vrijheden heeft moeten inleveren. 
Niet kunnen sporten (geen rolstoelhockey, iets wat door veel mensen erg wordt gemist), geen fysiotherapie kunnen krijgen, niet met vrienden kunnen afspreken enzovoorts.
Alleen naar buiten kunnen voor een klein rondje is mogelijk. Maar bijvoorbeeld naar een winkelcentrum gaan kan door Corona niet. In de binnenlucht (de aerosols) is de kans groter dat je Corona oploopt.

In mijn omgeving zie en hoor ik dat mensen door hun (progressieve) spierziekte of stofwisselingsziekte noodgedwongen thuis zitten. De machteloosheid en onzekerheid zorgen voor stress en psychische problemen. 
Zij hebben geen goede weerstand en zwakke longen en zitten al sinds februari thuis. Mochten zij het virus oplopen dan heeft dat zeer grote gevolgen voor hun gezondheid. Voor hen is het wachten op een vaccin en dat gaat nog maanden duren. 
Voor heel veel mensen die weer naar de terrassen gaan of hutjemutje ergens bij elkaar gaan staan, met vrienden afspreken en sporten is het leven bijna weer normaal geworden. Voor veel mensen met een beperkingzal het nog lang duren voordat zij weer normaal kunnen leven. Zij zullen uiteindelijk meer dan een half jaar/driekwart jaar binnen zitten. 

Op de Dam waren er ook veel bekende Nederlanders zoals Memphis Depay, Doutzen Kroes en Humberto Tan. Allemaal mensen met een bepaalde voorbeeldfunctie. Zij dachten dat ze met een mondkapje op wel even konden demonstreren in de drukte op de Dam maar hiermee brengen zij zichzelf en anderen in gevaar met alle gevolgen van dien. 
Als een iemand in de mensenmassa Corona heeft dan zullen er meer mensen ziek worden en dood gaan.
Op de Dam was ook te zien dat mensen helemaal geen mondkapje droegen incluis de burgemeester. Door dit soort demonstraties kan de ‘intelligente’ lockdown weer terugkomen en daar zit niemand op te wachten, al helemaal niet de mensen met een lichamelijke beperking. Disabledlivesmatters too! 
In een erger geval zullen de ic’s weer vol lopen en zal er misschien zelfs triage moeten worden toegepast. Dat betekent dat bijvoorbeeld iemand van 150 kilo die al jarenlang elke dag hamburgers eet, nooit goed op z’n gezondheid heeft gelet en niet of nauwelijks 1,5 meter afstand heeft gehouden wel in leven wordt gehouden en de lichamelijk gehandicapte die gezond leeft, sport en wel netjes 1,5 meter afstand houd wordt opgegeven. En dat alleen maar omdat mensen schijt hebben aan het houden van 1,5 meter afstand en hutjemutje demonstreren.

Nogmaals, goed dat er aandacht wordt gevraagd voor racisme want #blacklivesmatter, maar doordat mensen dit soort dingen doen en veel mensen in Nederland geen 1,5 meter afstand houden zullen veel gehandicapten niet naar buiten kunnen/zullen gaan want als iemand geen afstand houd en hoest kan dat grote gevolgen hebben. 
Disabledlivesmatter en hopelijk zullen er de komende tijd geen demonstraties meer worden gehouden waar geen 1,5 meter afstand wordt gehouden. 

2 juni 2020.

Nieuws

 • Kassandra, voor slechthorenden en slechtzienden

  Het Nationaal Theater is begonnen met een project genaamd HNT Onbeperkt, waarmee zij willen zorgen dat...

  Lees meer...

 • ECJP Community

  Hey! Lijkt het jou fijn om online in contact te komen met andere jongeren met lichamelijke of...

  Lees meer...

 • Naar de Golfclinic in Zoelen

           Beste Lezer,  Mijn naam is Ferry Rouw en ik ben sinds ongeveer een maand lid van Onbeperkt Haags. ...

  Lees meer...

 • Onbeperkt Aan Het Werk

  De organisatie Onbeperkt Aan De Slag organiseert op dinsdag 16 mei het Onbeperkt Aan Het Werk...

  Lees meer...

 • Testers gezocht voor toegankelijke reisroutes in OV-9292 app

    Reist u met het openbaar vervoer? Dan is goede informatievoorziening en toegankelijkheid vast...

  Lees meer...

Kalender

Geen activiteiten gevonden

Facebook onbeperkt haags 

instagram100px 

Twitter

OnbeperktHaags Hieronder kun je lezen hoe het voelt om tijdens deze crisis afhankelijk te zijn van 24-uurs zorg:… https://t.co/xXEzXwuY8K
OnbeperktHaags We leven in een onzekere tijd. Juist nu hebben elkaar nodig. Volg de genomen maatregelen a.u.b. op… https://t.co/2ymjUdXhWu

voorall logo

Ongehinderd Den Haag